Temat postu: Ogień zaporowy Wysłany: 12-09-2009 - 22:57
Status: Offline
Niewielkie pytanko, chodzi mi o ogień zaporowy: spojrzałem na tę zasadę ponownie i nie wiem, czy poprawnie ją interpretuję. Strzelając ogniem zaporowym (naturalnie w trybie automatycznym) pokrywam ostrzałem pewien uprzednio zdefiniowany obszar. Wykonuję test BS, by sprawdzić czy kogokolwiek trafiłem z karą -20 do trafienia (ta kara odzwierciedla fakt, że właściwie do nikogo nie celuję, sypię na oślep seriami). Teraz zasadnicze pytanie: czy należy dodatkowo naliczać inne modyfikatory do tego testu? Na przykład -20 za strzelanie w mroku? Normalnie powiedziałbym NIE, przecież w ogniu zaporowym widoczność nie ma znaczenia, bo ja przecież NIE celuję w wybrany cel. Ale z drugiej strony taki na przykład modyfikator -10 za niewielki cel wydaje się jednak zasadny... sam już nie wiem, a co Wy o tym myślicie? Które modyfikatory zwiększające lub zmniejszające szansę trafienia powinny być stosowane w przypadku ognia zaporowego, a które nie?